Hvad er Kundalini Yoga efter Yogi Bhajan?


Kundaliniyoga er en aktiv og dynamisk form for yoga, som består af kropsøvelser, åndedrætsøvelser, meditation og mantra.

Ordet “Kundalini” betyder vitalitet/livskraft og Kundalini Yoga handler om at øge flowet af denne vitalitet i kroppen, således vi kommer “ud af hovedet” og ned i kroppen.

Vi øver os i at holde vores opmærksomhed inde i kroppen, at være tilstede i kroppen, i bevægelsen, i nuet.
Åndedrætsøvelser og mantraerne hjælper os til at holde koncentrationen i nuet. Ordet “yoga” betyder at “forene” – en forening af krop, ånd og sind.

I kundaliniyoga undervises der ud fra forudbestemte yogasæt (kaldet Kriya), hvert sæt består af mellem fem og tyve øvelser. Forskellige kriyaer fokuserer på forskellige dele af kroppen og psyken. Der findes eksempelvis kriyaer for at styrke ryggen, for at forbedre immunforsvaret eller for at balancere forskellige følelsesmæssige tilstande. Hvert kriya afsluttes med afspænding og meditation.


Kundalini Yoga efter Yogi Bhajan

Yogi Bhajan var den indiske lærermester, som i slutningen af 60’erne bragte Kundalini Yoga til Vesten. Du kan læse om Yogi Bhajan på www.yogibhajan.com.

Denne enkle og vitale yogaform kaldes også “hverdagens yoga”, da den benytter enkle redskaber til hurtigt at bringe balance i krop, ånd og sind.

KUNDALINIYOGA vitaliserer og balancerer din krop og dit sind og kan give dig en forbedret livskvalitet på adskillige områder, bl.a.ved bedre søvn, stressmanagement og afhjælpning rygproblemer. Yogaen påvirker din krop og de indre organer på forskellige måder. Den giver smidighed, påvirker fordøjelsen og hormonbalancen, giver et stærkere og mere udholdent nervesystem og balancerer højre og venstre hjernehalvdele i forhold til hinanden.

Yoga påvirker på alle plan

Der har været en masse forskning på yoga og effekten er videnskabeligt dokumenteret.

Kundaliniyoga påvirker os fysisk, mentalt, følelsesmæssigt og åndeligt/spirituelt og styrker udover musklerne også den indre styrke. Kundaliniyoga minimerer stress, styrker immunforsvaret, giver nyt liv til trætte organer og øger iltoptagelsen. Kundaliniyoga giver et “indre boost” til at klare en travl hverdag.

Yoga er ikke en religion, men en videnskab, som betyder, at ligegyldigt hvilken tro du har, kan du øve yoga.

Yoga i hverdagen

Kundaliniyoga kaldes også “bevidsthedens yoga” og “hverdagens yoga” og er tilpasset det vestlige samfund. Rigtig mange oplever, at de føler sig mere tilstede i deres egne kroppe og beretter om større nærvær og bevidsthed generelt efter at have praktiseret kundaliniyoga. Derudover giver den dig enkle og effektive redskaber til at håndtere en travl hverdag.

Kundalini betyder vitalitet/livskraft og Kundalini Yoga handler om at øge flowet af denne vitalitet i kroppen, således vi kommer “ud af hovedet” og ned i kroppen.

Hvem kan praktisere Kundalini Yoga?

Kundaliniyoga er en meget fleksibel form for yoga, der passer til alle uanset alder. Der er hundredvis af forskellige øvelser som kan tilpasses alle behov.

Hvad kan jeg forvente i en Kundalini Yoga time?

  • Vi tuner ind med mantraet “Ong Namo Guru Dev Namo”. Som betyder: Jeg bøjer mig for min indre lærer og vejen til mere bevidsthed.
  • Opvarmning
  • Yoga Kriya
  • Dyb afspænding
  • Meditation
  • Afsluttende mantra

Er Kundalini Yoga i virkeligheden en slags sekt?

Kundaliniyoga er en anderledes form for yoga end dem, som mange kender i forvejen. Vi dyrker f.eks. kundaliniyoga i hvidt tøj og underviseren har ofte en turban eller en anden form for hovedbeklædning på. Vi bruger også meget mantraer, dvs. at vi sammen chanter eller synger nogle bestemte sætninger på det gamle sprog Gurmukhi, som er en gren af det hellige, indiske sprog, Sanskrit. Nogle gange benytter jeg mig også af en gong i min undervisning og alt i alt kan det jo nok virke lidt mystisk, sådan lige ved første øjekast.

Men jeg tror bare, det handler om at lære kundaliniyoga bedre at kende. Man er jo tit skeptisk overfor noget nyt, og da jeg flyttede tilbage til Danmark i 2004 var jeg én af de eneste, der kendte til Kundalini Yoga i Danmark. Men det har i den grad ændret sig og i dag kommer der alle mulige slags helt almindelige mennesker på alle mine hold.

Hvordan er Kundalini yoga anderledes end almindelig yoga?

Der findes efterhånden rigtig mange former for yoga herhjemme, og de er allesammen gode til både at give dig en fysisk styrke og en indre ro og balance. Men jeg føler, at kundaliniyoga går et skridt videre.

Med kundaliniyoga finder du ind til din egen kraft og styrke – og det er min oplevelse, at mange får mere energi og lyst til livet. Men det afgørende er, at arbejdet ikke stopper dér.

Tankegangen er, at du skal bruge din indsigter og din nyfundne visdom til at gøre verden til et bedre sted. Til at gøre en forskel dér, hvor du er og til at leve et mere bevidst liv.

Vi skal vække glæden, energien og passionen til at leve hvert øjeblik med hver eneste celle åben, aktiv og modtagelig over for den magi, verden og andre mennesker tilbyder. Det er dét, kundaliniyoga giver os.

Efter min mening er livet alt for dyrebart og vigtigt til andet.