MANTRABIBLIOTEK
 – de ti mest brugte mantraer

Sådan påvirker mantraer dig

• Mantrameditation er en teknik, der bruges til at rense vores underbevidsthed.

• Alle mantraer hjælper dig med at være koncentreret under yoga og meditation.

• Mantraer er lydvibrationer, som balancerer krop og sind.

• Mantrasang kan udløse kærlighedshormonet oxytocin, som fjerner frygt og blokeringer.

• Mantraer fungerer som positive affirmationer. Når du gentager et budskab, tager sindet det ind, og det bliver sandt for dig.

• Mantrameditation bevirker et dybere og mere rytmisk åndedræt.

• Mantraer stimulerer meridianpunkter i ganen, som stimulerer hypofysen og pinealkirtlen. Det påvirker hjernens biokemi, hvilket kan give os større klarhed og gøre os mere bevidste.

SÅDAN KOMMER DU I GANG:

Vælg ét eller flere mantraer, som du synes giver mening for dig, fra oversigten på de følgende sider. Jeg har oversat deres navne i overskrifterne, så du bedre kan orientere dig.

Sid med rank ryg og let nakkelås. Jeg vil anbefale dig at syngemantraerne – sådan som du nu kan med din stemme.

Lyden af din egen stemme har stor effekt. Det er vigtigere at synge det, du umiddelbart kan huske, end at læse teksten højt, fordi du vil gøre det perfekt fra begyndelsen. Giv mantraet din fulde opmærksomhed.

Læg mærke til de tanker og følelser, der kommer op, og vend så igen din opmærksomhed mod mantraet. Fortsæt i mindst tre minutter.

Ong namo guru dev namo

BETYDNING:
Jeg bøjer mig for min indre kilde af visdom og for at leve et liv i større bevidsthed; min rejse fra mørke til lys.

Når du chanter dette mantra, siger du til dig selv, at du er parat til at skifte din frekvens, så du bliver i stand til at lytte til den visdom, som både findes indeni dig og omkring dig. Dette er også mantraet, som bruges til at åbne en kundaliniyogatime eller en meditation.

Sat nam

BETYDNING:
Sandheden er min identitet, mit navn.

Sat nam er et af de mest brugt mantraer i kundaliniyoga.  En kundalinitime slutter altid med, at man siger “sat nam”.  Når du siger “sat”, kan du forestille dig, at du åbner op for en sandhed, som du har gået og holdt skjult for dig selv.   Når du siger “nam”, manifesterer den sandhed sig i din  krop. Mantraet kaldes ofte et “bij-mantra”; “bij” betyder frø.  “Sat nam” er således et mantra, der indeholder de samme spirende kvaliteter som et frø.

Sa ta na ma eller kirtan kriya

BETYDNING:
Fødsel, liv, død, transformation og genfødsel.

Livets cyklus med andre ord.  Mantraet her er meget anvendt i kundaliniyoga. Det balancerer de to hjernehalvdele og gør os bedre til at lytte til vores intuition.  Derudover hjælper det os til at øge vores koncentrationsevne og fokus.  Det styrker også korttidshukommelsen og de kognitive funktioner, mens det nedsætter stressniveauet.

Forskning har vist, at regelmæssig praksis med kirtan kriya-mantraet – helt ned til tolv minutter om dagen – i otte uger øver blodtilførslen til frontallapperne og dermed har flere positive effekter.   Det reducerer stress og depression, styrker hukommelsen og reducerer også inflammation.

Endelig kan mantraet skabe nye koblinger mellem højre og venstre hjernehalvdel. Derfor anvendes det til at bryde med dårlige vaner så som at komme af med afhængighed af sukker, kaffe eller andre stimulerende stoffer.

Har

BETYDNING:
En manifestation af universets kreative energi.

Ethvert menneske er et fysisk udtryk for universets kreative energi, og Har-mantraet giver energi og forbinder dig med din kraft og styrke. Prøv at registrer, om du kan mærke mantraet helt ned i maven, når du chanter det.

Guru guru wahe guru guru ram das guru

BETYDNING:
Må min rejse fra mørke til lys velsignes med ekstase, og må jeg mærke den kærlighed og healing, som jeg besidder.

Ordet “gu” betyder “mørke” og ordet “ru” betyder “lys”.  “Wahe” kan beskrives som “ekstase”.  “Ram das” kan oversættes som “i det guddommeliges tjeneste”.   Mantraet kalder på energien fra guruen Ram Das, som siges at være kundaliniyogaens skytsengel og besidder ubetinget kærlighed. Mantraet heler, beskytter og giver energi.

Humee hum brahm rum

BETYDNING:
Vi er vi, og vi er universets energi, det guddommelige.

Vi er en del af hinanden, og vi er en del af universet – det er den idé, man understøtter, når man benytter sig af dette mantra.  Mantraet fikserer vores identitet om dét, det i virkeligeheden er, nemlig en del af et “vi”.  Det siges at være et særdeles godt mantra at chante, hvis man vil blive bedre til at kommunikerer og for eksempel har svært ved at finde de rigtige ord.

Ong sohung

BETYDNING:
Jeg er den uendelige kreative energi.

Mantraet stimulerer og åbner hjertet, da sammensætningen af lydene skaber en helt særlig vibration indefra og ud. Det mærkes helt fysisk brystet og i hjertet, når du chanter.

Ra ma da sa sa se so hung

BETYDNING:
Sol, måne, jord, uendelighed, jeg er dig.

Dette mantra forbinder os med solens energi, med månen, jorden og uendeligheden med henblik på at hele os selv eller at sende helende energi i andres retning.

Sa re sa sa, sa re sa sa, sa re sa sa, sa sarang
Har re har har, har re har har, har re har har har harung

BETYDNING:
Den uendelige totalitet er her, overalt. Kildens kreativitet – Gud, det guddommelige – er her, overalt.

Dette er alle  mantraers grundmantra. Det hjælper én til at slippe modgang, og det bringer fred, velstand, salighed og visdom til verden. Mantraet øger ens evne til at kommunikerer effektivt.

Wahe guru wahe jio

BETYDNING:
Stor ekstase på min rejse fra mørke fra lys, stor ekstase, oh, min kære sjæl.

Ordet guru består at to dele: “Gu”, som betyder “mørke” og “ru”, som betyder”lys”.  Sammensætning af “whae” og “guru” giver os klarhed. Det kan også resultere i en klar oplevelse af, hvad der er vigtigt at prioritere i livet lige nu.